Red Go Kart
Kayseri Go-Kart - 0 (535) 683 86 51
Yenibosna Starcity Go-Kart - 0 (532) 685 15 74
Esenler - Tekstilkent Go-Kart - 0 (533) 626 91 65
Paintball
PAİNTBALL HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER 
 
Eğlendirici, sportif, stratejik, aktivasyon yönü ağır basan zevkli ve eğitici bir takım oyunu olan Paintball, takım ruhunu destekleyen tarafıyla hem eğitim, hem de bedensel faaliyetle zekanın bir arada kullanılmasını sağlar. Bireylerin birlikte hareket edebilme yetkilerini ortaya çıkaran ve stresten arındıran bu zevkli oyun, takım yakınlaşmasına yapıcı katkılar da bulunmaktadır.
 
Evet! Bu oyunu duydunuz ve hatta televizyonda da izlediniz... İşte katılmak ve oynamak için size bir şans... Çocukken oynadığınız heyecan verici bu oyunda, şimdi de kanınızda akıp giden adrenalini hissedeceksiniz! Deneyin bu oyunu... Eminiz ki çok seveceksiniz! Şüphelerinizi ve tereddütlerinizi bir kenara bırakın, kendinizi oyun oynarken, işaretlerken, hem gizlenirken hem de araştırırken hayal edin... Hiçbir spor ve oyun size bu heyecanı veremez.
 
Ağaçların ve sperlerin arasında mümkün olduğunca az ses çıkartmaya, hatta hiç ses çıkartmamaya çabalayarak, koşarak ve sürünerek geçmeye çalışıyorsunuz. Önünüze çıkan sperleri teker teker geçerken karşınızda üç karşı takım oyuncusunu görüyorsunuz! Fakat onlar sizi henüz duymadılar ve göremiyorlar... Dikkatlice nişan alarak, heyecandan tetiği de fazla sıkarak gereksiz atış yapmamaya çalışıyorsunuz.
 
 
 
Sessizce tüm karşı takımın oyuncularını işaretlemek için dikkatinizi yoğunlaştırıyorsunuz. Ve tetiğe basıyorsunuz. İşaretleyicinizden çıkan boya kapsülü diğer takım oyuncuları üzerinde patlıyor. SPLATT!!!
 
Onlar hazırlıksız yakalandılar ve hedef oldular. Toksik madde içermeyen bitkisel boya kapsülü ile oyun dışı kaldılar. Artık karşı takımın müfrezesi sizin nerede olduğunuzu biliyor. Takviye kuvvet istemek için herhangi bir sinyal gönderebildiniz mi? Ne yapmanız lazım? Hemen bir geçici plan ortaya koyma zamanı. Ancak bu kısa planı uygulamak ve bitirmek gerçekten zor. Ama endişelenmeyin, bu oyun size bunun nasıl yapılacağını öğretecektir...
GÜVENLİK
 Oyun alanındayken kesinlikle koruyucu maske çıkartılamaz. Maskesiz kişilere atış yapılmaz.
 
5 metre ve daha yakından atış yapılması yasaktır.
 
Oyunlar sırasında teni açıkta bırakmayacak kalın kumaşlı giysiler kullanılmalıdır. Red Paintball Tulumu tavsiye edilir.
 
Oyun haricindeyken oyuncu silahını emniyete alır. Silahın namlusu yere veya yukarıya bakacak şekilde tutulacaktır.
 
Oyuncu güvenli bölgede bulunan insanlara atış yapamaz. Silahın emniyeti Baş Hakemin BAŞLAMA DÜDÜĞÜ ile açılır, BİTİŞ DÜDÜĞÜ ile kapatılır.
 
Silahını iki eliyle başının üstünde tutan veya ellerini kaldırmış oyuncuya atış yapılamaz.
 
Silahın namlusu daima yukarıya bakılacak şekilde tutulmaldır.
 
Elenen oyuncu alanı terk ederken veya ceza kalesine giderken atış yapamaz, kendisine atış yapılamaz.
 
Oyuncular arasında fiziksel temas olamaz.
 
Oyun öncesinde veya sırasında alkol alınamaz.
 
Herhangi fiziksel bir rahatsızlığı veya alerjisi bulunanlar bunu önceden bildirmelidirler.
 
Oyuncular arazi koşullarına (çukurlar, tümsekler, çamurlu ve kaygan alanlar , ağaç dalları, vb.) ve siperlere dikkat etmelidir.
 
Kapsüllerin namludan çıkış hızı saniyede 100 metredir. Tende kızarıklık, morarma, hafif sıyrıklara neden olabilir.
 
Paintball silahında herhangi bir Co2 kaçağı olursa, gazla temas edilmez ve solunmaz. Co2 dondurucu ve boğucu bir gazdır.
 
SENARYOLAR:
 
Çift Bayrak: Dünyada en çok oynanan, klasik Paintball oyunudur. Takımlar oyun alanının iki ucunda bulunan istasyonlardan başlarlar. Amaç karşı takımın istasyonunda bulunan bayrağı alıp önceden belirlenmiş noktaya getirmektir.
 
Tek Bayrak: Takımlardan birinin bayrağı koruduğu, diğerinin ise ele geçirmeye çalıştığı bayrak oyunudur.
 
Bayrağı Kap: İki takım, alanın iki ucundaki istasyonlardan oyuna başlarken ortadaki bir noktada duran bayrağı almaya ve karşı takımın istasyonuna ulaşmaya çalışmaktadırlar.
 
Başkanı Koru: Oyunculardan biri veya isteğe bağlı olarak bir hakem ya da seyirci; "başkan" seçilir. Takımlardan biri "Başkan'ın Adamları" yani korumalarını oluştururken, diğer takım "Saldırganlar" rolünü üstlenmektedir. Senaryonun hedefi başkanı belli bir sürede ana istasyondan çıkartıp, hedef istasyona ulaştırmaktır.
 
 
Rehine Operasyonu: Bu senaryoda da yine bir oyuncu veya isteğe bağlı olarak bir hakem ya da seyirci; "Rehine" olmakta ve "Saldırganlar"ın elinde rehin tutulmaktadır. "Kurtarıcılar"ın görevi ise verilen süre dolmadan rehineyi "sağlam olarak" kurtarmaktır.
 
Son Adam: Bu oyunda herkes tektir. Süre kısıtlaması yoktur. Elenmeden kalan son oyuncu kazanır. Senaryonun en ilginç yönü "Geçici Anlaşmalar" kuralıdır. Bu kural gereği, oyuncular kendi aralarında diğer oyuncuları eleyinceye kadar birlikte calışmak için geçici olarak anlaşabilirler. Fakat bu anlaşmalara sadık kalmak zorunda değildirler!
 
 
Buddy: "Son Adam" senaryosuna benzer, ancak bu senaryoda 2 kişilik timler söz konusudur ve geçici anlaşma yapma imkanı yoktur. Elenmeden kalan son tim oyunu kazanır.
 
İki takım girer bir takım çıkar: Aslında klasik bir speedball, "Combat" senaryosu olan oyunun kuralları basittir; oyun alanına 2 takım girer; kalan kazanır!
 
Tavşan Kaç: Oyunculardan biri "Tavşan" olur; diğer oyuncular ise "Avcı".
 
Firar: Karşı takımın bir oyuncusu 'Kaçak' olur, diğer takım ise 'Gardiyanlar'.
 
Terminator: Oyunculardan biri Terminator olur ve yoketmeye başlar; durdurmanın tek yolu vardır; elinden vurmak...
 
Mutantlar: 3. Dünya Savaşı sonrası insanlarla mutantlar arasında bir savaş sürmektedir. Bu savaşta vurulan insanlar da dönüşüm geçirerek "mutant" olduklarından insanların işi zordur.
 
KURALLAR: 5 metreden daha yakın mesafeden rakibe ateş etmek tehlikeli ve kurallara aykırıdır OYUNCU CEZA ALIR. Ceza olarak; ceza bölgesine gider, hakemin komutuyla bir süre sonra tekrar oyuna katılır.
 
Oyuncular, oyun başlarken kendi kalelerinin arkasında durmak zorundadır. Oyun Baş hakemin takım kaptanlarından OK alması, dikkat uyarısını müteakip BAŞLAMA DÜDÜK sesiyle başlar. Düdük sesinden önce ateş etmek tehlikeli ve kesinlikle yasaktır. OYUNCU CEZA ALIR.
 
VURULMA
 
Oyuncunun vücudunun herhangi bir yerinden, el, ayaklar dahil ve taşımakta olduğu ekipmanından (silah dahil) vurulmasıyla gerçekleşir. Vurulma paintball mermisinin direk temasıyla olup, merminin bir engele vurup, dağılıp oyuncuya sıçraması halinde geçersizdir. Paintball mermisi oyuncuya vurup patlamazsa oyuncunun centilmenlik (Fair-Play) gereği hakemi uyarıp ceza bölgesine gitmesi gerekir.
 
Oyunda belirli bir şekilde vurulan oyuncu, ELLERİNİ ve SİLAHINI BAŞININ ÜSTÜNE KALDIRIP (Bkz: Şekil 1A), ceza bölgesine gider veya paintball alanını hakem nezaretinde terk eder. BU ESNADA KASK KESİNLİKLE ÇIKARTILMAMALIDIR.
 
Oyun sırasında vurduğunu veya vurulduğunu hisseden oyuncu, hakemlere kendini ve rakip oyuncuyu kontrol ettirmelidir. Bu sırada oyun hakemin düdük sesiyle durdurulur. Bu anda oyuncular bulundukları yeri değiştiremez ve ateş edilemez.
 
Aksi şekilde davranan oyuncular CEZA ALIR. Hakem oyuncuları kontrol eder, şayet iki oyuncu aynı anda birbirini vurmuş ise ikisi birden CEZA ALIR. Fakat oyunculardan birisi diğerini vurduktan sonra, vurulan oyuncunun ateş edip rakibini vurması geçersiz olup ilk vurulan ceza alır, diğerinin üzerindeki boya hakem tarafından silinir ve oyuncu oyuna devam eder. Hakemin DUR düdük sesinden sonra yapılan her atış oyuncunun CEZA ALMASI - OYUN DIŞI KALMASI demektir. Fiziki herhangi bir mücadeleye girilemez.
 
Vurulan oyuncu, hakemin komutuyla oyuna tekrar katılırken kendi kalesine en yakın siperden oyuna girer.
 
Eğer oyun içinde herhangi bir oyuncunun mermisi bittiyse, ekstra mermi almak için, ellerini veya silahını başının üzerine kaldırarak başhakemin bulunduğu güvenli bölgeye gelir, mermisini aldıktan sonra aynı şekilde terk ettiği sipere dönerek oyuna dahil olur. Bu oyuncuya herhangi bir oyuncu ateş ederse CEZA ALIR.
 
Eğer bir oyunda takımın bütün oyuncuları vurulmuş ve oyun dışı kalmışsa oyun biter. Bir takıma ait tüm oyuncularda mermilerin bitmesi halinde mola alınarak mermi takviyesi yapılır, oyun kaldığı yerden devam eder. Oyun senaryosunu başarıyla tamamlayan takım aynı şekilde oyunu kazanır ve oyun biter.
 
Eğer belirtilen süre zarfında bir takımın oyuncuları tamamen elenmemişse veya oyun senaryosu başarıyla bitirilmemişse oyun hakemin saatiyle biter. Verilen süre her sette 15 dakika olmak üzere toplam 3 settir. Aralarda 5 dakikalık dinlenme verilir. Herhangi bir sette vurulan oyuncuların devam edebilmesi için hakem nezaretinde kendi kalesine en yakın takım arkadaşının yanından başlayacaktır. Vurulmayan oyuncular ise diğer Sette kaldıkları yerden devam eder, set başlangıcında yer değiştiren Oyuncular OYUN DIŞI KALIR VEYA CEZA ALIR.
 
Her set başlangıcında oyuncular hakemin komutuyla kendi takımlarının kalelerinden oyuna başlarlar.
 
Puantaj
 
Vurulan oyuncu 1 puan
 
Vurulan kaptan 5 puan
 
Vurulma sayısı oynanan sette en az olan takım 5 puan
 
Teknik ceza 3 puan
 
Bayrak alma 10 puan (Bayrak alan, vurulmadan karşı takımın bayrağını almayı başarırsa, kalesine dönerken vurulduğu takdirde 10 puan)
 
Bayrak asma 20 puan
 
Puantaj takımların anlaşmalarına göre farklı biçimlerde de belirlenebilir.
 
TARİHÇE:
 
Paintball'ın 70'li yılların başlarında, bir kaç Californialı orman görevlisinin, ağaçları elle işaretlemek yerine boya atan tabancaları kullanarak işlerini daha kolay ve keyifli bir hale getirmeye çalışmaları sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bir başka inanışa göre ise, ineklerini işaretlemek için kolay bir yol bulmayı amaçlayan kovboylardır bu zevkli oyunun temellerini atan.
 
Paintball'u keşfeden ormancılar mıdır yoksa kovboylar mı bilinmez ama kesin olan bir şey var ki, işlerine biraz eğlence katmak isteyen bu dostlarımızın, bundan yaklaşık 30 yıl sonra dünyanın en çok sevilen ve en heyecanlı sporu haline gelecek olan Paintball'ın ilk oyuncuları oldukları.
 
Girişimcilerin; bu "işareleme aletlerinin" (paintball silahlarının), bir tür savaş ve strateji oyununda güvenli bir şekilde kullanılabileceğini düşünmeleriyle de kısa sürede tüm dünyaya yayılacak olan Paintball'ın yükselişi başlamış oldu.
 
Paintball, temel olarak bir kovalamaca şeklinde başlad. Rivayete göre ilk oyunlar vahşi doğada, bir grup insanın dağılıp "herkes kendi başına" sistemiyle bir tür kovalamaca oynaması şeklinde yapılıyordu. Birbirlerini kovalayıp "işaret tabancalarını" kullanarak boya topu atıyorlardı. Bu noktadan temel bir kurallar ve güvenlik önlemleri seti ortaya çıktı ve böylece Paintball'ın ilk versiyonu şekillenmiş oldu.
 
Bu stratejik oyun, "Bağımsız Paintball Markörü" (havalı silahı) ve diğer yan ürün imalatçılarının ortaya çıkması, düzenli sahalarda oyun organizasyonlarının başlaması ve resmi turnuvaların düzenlenmesiyle yaklaşık on yılda bugünkü halini aldı.
 
Oldukça yeni bir spor olmasına karşın Paintball, 1980'li yıllarda Kuzey Amerika'dan başlayarak ABD sınırlarına sıçramış ve ülkede çok yaygın olarak oynanan bir oyun halini almıştır. Paintball, bir salgın gibi kısa sürede başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya yayılmıştır. Bugün yalnız ABD'de 4 milyonun üzerinde kayıtlı Paintball oyuncusu bulunmaktadır.
 
Tüm kıtalarda ve pek çok ülkede Paintball takımları, Paintball sahaları, Paintball dernek ve/veya federasyonları mevcuttur.
 
Günümüzde paintball 104 farklı ülkede 3734 adet kayıtlı profesyonel sahada milyonlarca kişi tarafından oynanmaktadır. Türkiye'de ise 53 ilde 85 kayıtlı sahada paintball oynanmaktadır.